Møt Sigrid Louise Philippart, vår sjømatutsending til Frankrike.
Norge og EU undertegnet avtale om tollfrie kvoter
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
I dag 4. desember vil vi oppdatere sjømatrådet innsikt. Løsningen vil være nede mellom klokka 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempene dette medfører.

Møt Sigrid Louise Philippart, vår sjømatutsending til Frankrike.
Frankrike er et viktig marked for norsk sjømat, og Norges sjømatråd representeres lokalt i Paris av vår utsending Sigrid Louise Philippart og vår markedsrådgiver Solveig Førre.
Sjømat har en helt spesiell plass i det franske kostholdet, hvor sjømatkonsumet per innbygger er betraktelig høyere enn mange andre europeiske land.
Franskmenn konsumerer 33,6 kg sjømat per person per år (FAO 2022), og mye av sjømaten i Frankrike spises hjemme. De siste årene har inflasjonen vært relativt høy i Frankrike, noe som har påvirket franskmenns sjømatkonsum.
Franske konsumenter er opptatt av bærekraft, kvalitet, pris og varer i sesong. Dette er viktige faktorer for arbeidet vi gjør i Frankrike. Fokus på pålitelighet, kvalitetsprodukter, sesong og bærekraftig praksis er derfor nøkkeldrivere for suksess i dette markedet.
Frankrike er et av Norges mest betydningsfulle laksemarkeder, med en eksportverdi på 9,8 mrd NOK i 2024, som gir Frankrike 3. plass som viktigste eksportmarked for laks.
Laksen som produkt er tilgjengelig i flere prisklasser, og franske konsumenter spiser den både stekt som middagsmat samt som røkelaks til spesielle anledninger.
Det totale markedet for Atlantisk laks er 196 tusen tonn, og Norges markedsandel var på 59 prosent i 2024. Norsk laks er også høyt verdsatt for kvalitet, smak og helsefordeler.
Når det gjelder forbrukernes kjennskap til opprinnelse, så er det norske opphavet til røkelaksen godt kjent i Frankrike – men opprinnelsen til den norske laksen er mindre kjent i ferskvaredisken.
Hvitfisk, spesielt artene torsk og sei, er svært viktig i det franske markedet. Skreien er også et viktig produkt for franskmenn, og anses som en delikatesse under skreisesongen fra januar til april.
Franske konsumenter spiser gjennomsnittlig 160 tusen tonn torsk i året, og 27 tusen tonn sei basert på tall fra 2024.
På grunn av mindre tilgjengelig torsk, er det nå fokus på å løfte seien som et prisvennlig og smakfullt alternativ.
Torsken og seiens opphav har vært lite kjent blant franske forbrukere, og historien og opprinnelsen har tidligere vært ukjent for mange franskmenn. Opprinnelsesmerking og -markedsføring er derfor en stor del av arbeidet vårt, for å løfte fram opphavet til sjømaten fra Norge.
Norges sjømateksport bygger på en modell som innebærer streng regulering, bærekraft og kvalitet. Dette er noe som opphavsmerking og markedsføring skal være med å fremme, og vil være viktig i arbeidet for å posisjonere norsk sjømat som et godt valg for franske forbrukere.

Vår sjømatutsending i Frankrike presenterer vår nye rapport om det franske sjømatmarkedet, sammen med Lars Moksnes og David Marsden

We have the great pleasure to invite you to the second Paris Seafood Seminar – an arena for French and Norwegian players in seafood trade to meet and network.
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
Norges Sjømatråd har til nå publisert en ukentlig tolloversikt som viser status over handelskvoter til EU. Disse ukeoversiktene vil fra og med fredag 02.02.2024 erstattes av vår nye kvoteoversikt.

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.
Norges sjømatråd sitt kontor i Frankrike er lokalisert i Paris. Vår sjømatutsending i Frankrike er Sigrid Louise Philippart.
WOJO Champs Elysées, 16 rue Washington, 75008 Paris, France
