Image alt text goes here

Norsk sjømateksport til Frankrike

Frankrike har lange mattradisjoner, og er et viktig marked for norsk sjømat. Her kan du lese mer om hvordan vi arbeider i det franske markedet, og informasjon om sjømatkonsum i Frankrike. Du finner blant annet årets markedsplaner, den siste eksportstatistikken og nyheter fra markedet.

Bonjour!

Møt Sigrid Louise Philippart, vår sjømatutsending til Frankrike.

Dette er det franske sjømatmarkedet

Frankrike er et viktig marked for norsk sjømat, og Norges sjømatråd representeres lokalt i Paris av vår utsending Sigrid Louise Philippart og vår markedsrådgiver Solveig Førre.

Sjømat har en helt spesiell plass i det franske kostholdet, hvor sjømatkonsumet per innbygger er betraktelig høyere enn mange andre europeiske land.

Franskmenn konsumerer 33,6 kg sjømat per person per år (FAO 2022), og mye av sjømaten i Frankrike spises hjemme. De siste årene har inflasjonen vært relativt høy i Frankrike, noe som har påvirket franskmenns sjømatkonsum.  

Franske konsumenter er opptatt av bærekraft, kvalitet, pris og varer i sesong. Dette er viktige faktorer for arbeidet vi gjør i Frankrike. Fokus på pålitelighet, kvalitetsprodukter, sesong og bærekraftig praksis er derfor nøkkeldrivere for suksess i dette markedet. 

Norsk lakseeksport til Frankrike

Frankrike er et av Norges mest betydningsfulle laksemarkeder, med en eksportverdi på 9,8 mrd NOK i 2024, som gir Frankrike 3. plass som viktigste eksportmarked for laks.

Laksen som produkt er tilgjengelig i flere prisklasser, og franske konsumenter spiser den både stekt som middagsmat samt som røkelaks til spesielle anledninger. 

Det totale markedet for Atlantisk laks er 196 tusen tonn, og Norges markedsandel var på 59 prosent i 2024. Norsk laks er også høyt verdsatt for kvalitet, smak og helsefordeler.

Når det gjelder forbrukernes kjennskap til opprinnelse, så er det norske opphavet til røkelaksen godt kjent i Frankrike – men opprinnelsen til den norske laksen er mindre kjent i ferskvaredisken.  

Norsk eksport av hvitfisk til Frankrike

Hvitfisk, spesielt artene torsk og sei, er svært viktig i det franske markedet. Skreien er også et viktig produkt for franskmenn, og anses som en delikatesse under skreisesongen fra januar til april.  

Franske konsumenter spiser gjennomsnittlig 160 tusen tonn torsk i året, og 27 tusen tonn sei basert på tall fra 2024. 

På grunn av mindre tilgjengelig torsk, er det nå fokus på å løfte seien som et prisvennlig og smakfullt alternativ.  

Torsken og seiens opphav har vært lite kjent blant franske forbrukere, og historien og opprinnelsen har tidligere vært ukjent for mange franskmenn. Opprinnelsesmerking og -markedsføring er derfor en stor del av arbeidet vårt, for å løfte fram opphavet til sjømaten fra Norge.  

Norges sjømateksport bygger på en modell som innebærer streng regulering, bærekraft og kvalitet. Dette er noe som opphavsmerking og markedsføring skal være med å fremme, og vil være viktig i arbeidet for å posisjonere norsk sjømat som et godt valg for franske forbrukere. 

Markedsplaner for Frankrike

Konferanser og seminar

Webinarer

Sigrid Louise Philippart portrett

Webinarer

Vår sjømatutsending i Frankrike presenterer vår nye rapport om det franske sjømatmarkedet, sammen med Lars Moksnes og David Marsden

Konferanser og seminar

Logo Paris Seafood Seminar 2026

Konferanser og seminar

Paris, France

We have the great pleasure to invite you to the second Paris Seafood Seminar – an arena for French and Norwegian players in seafood trade to meet and network.

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Frankrike

Siste rapporter og publikasjoner om det franske markedet

Logg inn for å se innholdet

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Frankrike

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

list-ansatte

Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

Kontakt oss

Norges sjømatråd sitt kontor i Frankrike er lokalisert i Paris. Vår sjømatutsending i Frankrike er Sigrid Louise Philippart. 

http://www.poissons-de-norvege.fr/

WOJO Champs Elysées, 16 rue Washington, 75008 Paris, France

+33 6 82 43 31 88