Norge og EU undertegnet avtale om tollfrie kvoter
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
I dag 4. desember vil vi oppdatere sjømatrådet innsikt. Løsningen vil være nede mellom klokka 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempene dette medfører.

Det totale sjømatmarkedet i Sverige er estimert til 300 000 tonn i 2024, med et konsum på nærmere 31 kg per person årlig. Norges sjømatråd er representert lokalt i Stockholm av manager Charlotte Rapp, og overordnet av direktør for Norden, Trym Eidem Gundersen.
Markedet domineres av laks, reker og torsk, hvor laks alene utgjør 25 prosent av det totale sjømatkonsumet. Også arter som sild har en viktig plass i svenske mattradisjoner.
Sverige har et av verdens høyeste laksekonsum per innbygger, med over 5 kg per person årlig. Totalmarkedet for laks er beregnet til 54 000 tonn, hvor Norge har full dominans med 100 prosent markedsandel.
Laksen konsumeres hovedsakelig hjemme, mens rundt 16 prosent spises utenfor hjemmet. Over 70 prosent av svenske husholdninger kjøpte laks minst én gang i 2024.
Konsumet har vært nedadgående de siste årene på grunn av prisøkninger, men har tatt seg opp igjen i andre halvdel av 2025 som følge av lavere priser. Laksen kan også vise seg å treffe på proteintrenden som er gjeldende i Sverige.
Totalmarkedet for torsk i Sverige er estimert til 23 000 tonn i 2024. Norge har en markedsandel på 30 prosent, med konkurranse fra Russland (38 %), Grønland (13 %) og Island (11 %). Innen fersk torsk står Norge sterkt, med en markedsandel på 86 prosent.
Torsken konsumeres hovedsakelig hjemme. Konsumet har gått ned, og med lavere kvoter fremover vil tilgjengeligheten forbli begrenset. Høyere priser kan føre til at torsken velges bort til fordel for billigere arter som sei.
Det finnes også muligheter for økt norsk andel innen fryst torsk, ettersom flere dagligvarekjeder velger bort russisk fisk.
Markedet for sei er betydelig mindre, med et estimert volum på 1 600 tonn i 2024. Norge har en høy markedsandel på 76 prosent. Seien distribueres hovedsakelig fryst, med noe fersk sei tilgjengelig i ferskvarediskene. Salget av foredlede ferske produkter av sei er lavt.
Sei er en kjent art i Sverige, men kjennskapen til den norske opprinnelsen er lav. Konsumet var tidligere høyere, og kan få et oppsving når dyrere arter blir mindre tilgjengelige.
Den mest vanlige seikonsumenten i Sverige tilhører hovedsakelig de eldre aldersgruppene. Det er derfor behov for å bygge opp seiens posisjon blant yngre forbrukere.
Det svenske rekemarkedet er estimert til 26 000 tonn i 2024, hvor 83 prosent er kaldtvannsreker. Norge er en viktig leverandør av fryste, pillede reker til Sverige. Reker er den nest mest konsumerte arten etter laks.
Fryste, pillede reker har ikke vært like utsatt for prisøkninger som andre arter, og hjemmekonsumet har holdt seg stabilt. Bekvemmelighet er viktig for dagens konsumenter, og dette kan utnyttes i markedsføringen av fryste reker.
Svenske konsumenter er opptatt av bærekraft og dyrevelferd. Merking som MSC står sterkt, og er et krav i svensk dagligvare. For enkelte arter har Norge en fordel ved at fangstområdene fortsatt oppfyller kravene til MSC-sertifisering.
Det er viktig å fortsette arbeidet med kunnskapsdeling om norsk oppdrett og fangst, og å styrke opphavsmerkingen i markedet.

I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
Norges Sjømatråd har til nå publisert en ukentlig tolloversikt som viser status over handelskvoter til EU. Disse ukeoversiktene vil fra og med fredag 02.02.2024 erstattes av vår nye kvoteoversikt.

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.
Norges sjømatråd sitt kontor i Sverige ligger i Stockholm. Trym Eidem Gundersen er vår ansvarlige for Sverige.
Kngl. Norsk ambassade
Skarpögatan 4
Box 27829, 115 93 Stockholm
Telefon: +47 975 26 063

