Til tross for at enkelte forskere og leger peker på at det finnes miljøgifter i fet fisk, kan myndighetene berolige fiskespiserne: Det er fortsatt både trygt og sunt å spise fisk.
I den siste tiden har Nettavisen og flere samarbeidsaviser publisert en nyhetssak med advarsler fra medlemmer i interessegruppen «Miljøgifter og folkehelse» om å unngå folkefavoritten makrell i tomat.
Det finnes miljøgifter i all mat. Denne gruppen, som består av leger og forskere, mener at fisk er verstingen når det kommer til miljøgifter.
Helsefordeler oppveier risikoen
I 2022 gjorde Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en nytte- og risikovurdering av å spise fisk og sjømat. Konklusjonen er tydelig:
«Helsefordelene ved å øke inntaket av fisk og spise to-tre måltider i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.»
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier til Nettavisen at selv om fiskeinntaket hadde blitt redusert, ville tålegrensen likevel vært oversteget for 100 prosent i alle aldersgrupper.
Hun råder derfor til å følge myndighetenes kostråd. Årsaken til denne anbefalingen handler om at fisk inneholder viktige næringsstoffer. Den er en viktig kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, jod, vitamin D og vitamin B12.
Færre følger myndighetenes anbefaling
Sjømatkonsumet har hatt en nedadgående trend i mange år. Ifølge tall fra Sjømatrådet har vi ikke spist mindre sjømat siden 2003. Det er dermed færre og færre som følger myndighetenes anbefaling når det gjelder inntak av fisk og skalldyr.
Havforskningsinstituttet: Hvorfor er fisk sunt - sånn egentlig?
Linda Granlund har i tidligere medieoppslag uttrykt full tillit til VKM-rapporten:
– Helsedirektoratet anbefaler ikke å spise ubegrensede mengder fisk, men svært mange kan med fordel øke inntaket av fisk på bekostning av kjøttprodukter. De fleste i befolkningen spiser langt under anbefalt mengde fisk. Når man velger bort fisk og fiskeprodukter, blir ofte alternativet blandede kjøttprodukter og ost. Disse er heller ikke fri for miljøgifter, og inneholder heller ikke de gunstige næringsstoffene.
Den norske sjømaten sjekkes for fremmedstoffer årlig. Dette utføres av Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet.