Produsenter og eksportører av laks til Vietnam bør være oppmerksom på at laks kan på innførselstidspunktet bli testet for ILA og/eller PD.
Ved import av laks til Vietnam har vietnamesiske myndigheter muligheten til å teste for ILA og PD. Kontrollprosedyren er hjemlet i Circular No 06/2022/TT-BNNPTNT ON AMENDMENTS TO CERTAIN ARTICLES OF CIRCULARS ON QUARANTINE OF AQUATIC ANIMALS AND PRODUCTS THEREOF. Sirkulæret fastsetter tillegg til Circular No. 26/2016/TT-BNNPTNT, datert 30. juni 2016, utstedt av the Minister of Agriculture and Rural Development on quarantine of aquatic animals and products thereof.
Sjømatrådet er informert om at testingen fremstår obligatorisk for nye eksportører og produsenter som eksporterer laks til Vietnam. Utover dette gjennomføres testingen mer tilfeldig. Testingen kan ta opp til 3 dager, noe som påvirker hylletiden for ferske produkter. Uttak av prøver tas både fra fiskekjøtt og gjeller, uavhengig av om fisken viser tegn på sykdom eller ikke.
Ved funn av ILA eller PD har vietnamesiske myndigheter krevd varmebehandling av varepartiet i sin helhet, for deretter å bli reklassifisert som dyrefôr. Importør kan også bli bøtelagt.
Med bakgrunn i helsesertifikatet verifiserer Mattilsynet at laks som eksporteres til Vietnam er trygg å spise og ikke representerer en biologisk fare for lokale arter. Kravene fra vietnamesiske myndigheter går derimot utover vilkårene som følger helsesertifikatet, noe som gir Vietnam hjemmel til å nekte import av varepartier med funn av ILA og PD.
Mattilsynet følger nå opp avviksmeldinger som mottas fra Vietnam.
Prinsipielt vil det være behov for å blant annet å avklare hva som er det vitenskapelige grunnlaget for å gjennomføre denne type analyser, og hva som er rasjonale for å destruere frisk laks ved funn av ILA og PD. Det er også behov for avklaring rundt hvilke prosedyrer som brukes ved prøveuttak og analyser. Inntil avklaringer er kommet på plass mellom Mattilsynet og vietnamesiske myndigheter, er det anbefalt å eksportere laks til Vietnam fra PD og ILA-frie soner.







