Nedenfor finner du en oversikt over relevant regelverk for norsk sjømatnæring ved eksport til Kina.
Overordnet regelverk
Kinesiske myndigheter publiserte i årsskiftet 2021 to regelverk for matprodusenter – et om mattrygghet (dekret 249) og et om registrering av virksomheter (dekret 248).
Alle virksomheter som er involvert i produksjon, prosessering og lagring av mat som eksporteres til Kina er omfattet av regelverket. I tilegg kommer også eventuelle kinesiske standarder som regulerer det aktuelle produktet.
Dekret 249 om mattryghet for importert og eksportert mat
En uoffisiell oversettelse av veiledning fra kinesiske myndigheter om hvordan regelverket skal tolkes kan leses på Mattilsynets sider.
Dekret 248 om registrering av virksomheter før eksport
En uoffisiell oversettelse av veiledning fra kinesiske myndigheter om hvordan regelverket skal tolkes kan leses på Mattilsynets sider.
Viktige særkrav for sjømateksport til Kina
Artsgodkjenning - godkjente produkter:
For ferske, fryste og levende produkter må disse være godkjent før eksport kan finne sted. Se mer informasjon om hva som anses som godkjent her.
Merkekrav:
- Etiketten skal være i henhold til kinesiske lover, forskrifter og nasjonale mattrygghetsstandarder.
- Informasjonen på etiketten skal enten være på kinesisk og engelsk eller kinesisk og norsk. Dette gjelder også for firmanavn og adresse. Norges Sjømatråd opplever at kravet gjelder for alle tekstfelt på etikett.
- Ved krav om at produktet skal ha bruksanvisning, skal den være på kinesisk.
- Etikett skal inneholde navn, godkjennings-/registreringsnummer fra Mattilsynet eller kinesisk registreringsnummer og adresse (spesifiser by/fylke) for virksomheter inkludert i produksjonen.
- Destinasjonsmarked: People's Republic of China
Fiskehelsekrav:
Det skal ikke eksporteres fiskefiletter, koteletter eller hel laks fra anlegg med mistanke eller påvisning av PD/SAV, ILA eller Gyrodactylus.
Lakselus:
Det er kjent at forsendelser til Kina med lakselus kan bli stanset hos tollmyndighetene. Kinesiske standarder viser til følgende:
- GB 2733–2015 stiller krav om at fersk og fryst sjømat ikke skal ha synlige fremmedlegemer. Lakselus kan i noen tilfeller regnes som fremmedlegeme i Kina.
- GB 10136–2015 gjelder produkter til rå konsum og krever at parasitter ikke skal påvises ved inspeksjon. Lakselus er parasitt og omfattes av kravet.
Folkehelsekrav (Listeria Monocytogenes):
Oppdrettsfisk til Kina går ofte til markedet uten varmebehandling. Det stilles derfor krav til produsentene om å sikre at oppdrettsfisk er trygg å spise uten varmebehandling. Når det kommer til oppdrettslaks så referer den kinesiske standarden GB 31607-2021: National Food Safety Standard – Limits of Pathogenic Bacteria in Bulk Ready-to-Eat Food til en grenseverdi på 0 kde/g.
Emballasje:
Kina har i sitt regelverk at importerte matprodukter skal ha dobbel emballering. Likevel er dagens praksis at dette ofte ikke anses nødvendig for sjømatsprodukter som laks.
Eksportørregister:
Det finnes et eget register for eksportører av matvarer. Se mer info her.
Listeføring av produksjonskjeden:
Kravet om registrering av følger av Dekret 248. Følgende virksomheter må være registrert i Kina for eksport:
- Reefer vessels
- Fryse- og fabrikkfartøy
- Produsenter (inkludert slaktebåter og bløggebåter)
- Frittstående kjøle- og fryselagre
Mattilsynet har tolket de nye kravene dit at innlands transportbåter, fiskebåter, føringsbåter, containerskip og andre transportbåter som ikke har kjøle- frysefunksjon ikke trenger å være registrert eller listet opp på etiketten.
Allerede godkjente virksomheter
Vi minner om at virksomheter som er godkjent for eksport til Kina må sjekke informasjon lagt inn av kinesiske myndigheter i Single Window. Dette kan gjøres her.





