Norge og EU undertegnet avtale om tollfrie kvoter
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
I dag 4. desember vil vi oppdatere sjømatrådet innsikt. Løsningen vil være nede mellom klokka 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempene dette medfører.

Tyskland er et sentralt marked for norsk sjømat, spesielt for artene laks, sild og sei. Norges sjømatråd har en aktiv tilstedeværelse i landet, representert ved Christine Iversen, som har kontor i Berlin.
Det totale sjømatmarkedet i Tyskland er estimert til 1,1 millioner tonn i 2024. Konsumet ligger på 13,2 kg per person – relativt lavt sammenlignet med mange andre europeiske land.
Selv om eksportvolumet fra Norge til Tyskland har vært noe lavere de siste årene, har eksportverdien økt jevnt siden 2020. Laks utgjør den klart største eksportarten, men også sild har en betydelig posisjon i det tyske markedet.
Laks
Laks er den mest konsumerte enkeltarten i Tyskland, med et gjennomsnittlig konsum på 2,2 kg per person. Det totale laksemarkedet er beregnet til 191 000 tonn, hvor Norge har en dominerende markedsandel på 86 %. Resten av laksen kommer hovedsakelig fra Færøyene, Storbritannia og Island.
Laks er den mest foretrukne sjømatarten blant tyske konsumenter – over 60 % kjøpte laks minst én gang i løpet av 2024. Den konsumeres primært hjemme, men omtrent 24 % spises utenfor hjemmet.
Røkt laks er den største kategorien målt i verdi, mens fersk laks vokser raskt i volum. De fleste dagligvarebutikker har ikke ferskvaredisk, og produktene selges hovedsakelig ferdigpakket.
Sild
Tyskland er det viktigste konsummarkedet for norsk sild. Konsumet er rundt 100 000 tonn, med ytterligere 20 % konsumert utenfor hjemmet. Dette gir et totalt konsum på cirka 1,4 kg per person.
Sild oppfattes som et tradisjonelt produkt, særlig blant eldre konsumenter, og preges av lav innovasjon og begrenset appell til yngre målgrupper. Dette har bidratt til en gradvis nedgang i konsumet. For å motvirke denne trenden, bør det satses på modernisering av produktet i samarbeid med verdikjeden.
Skrei
I sesong er Tyskland også et viktig marked for norsk skrei. Markedet for fersk torsk er estimert til 20 000 tonn i 2024, hvor Norge har en markedsandel på 65 %, med Island som største konkurrent (26 %). Skrei utgjør omtrent halvparten av dette volumet.
Konsumentene har god kjennskap til Norge som leverandør, og skrei er godt merket i butikkene i sesongen. I motsetning til andre arter konsumeres skrei i større grad på restaurant – med en fordeling på cirka 60 % hjemme og 40 % restaurant.
Skrei har en sterk posisjon i premium-segmentet, og med forventet prisøkning fremover bør markedsføringen fortsatt rettes mot segmenter som er mindre senstive på pris.
Sei
Som et prisvennlig hvitfiskalternativ finnes det også vekstmuligheter for norsk sei i det tyske markedet. Sei er fortsatt en relativt ukjent art, og kan forveksles med Alaska Pollock på grunn av lignende navn (Seelachs/Alaska Seelachs).
Seimarkedet er estimert til rundt 10 000 tonn, der Norge har rundt 50 % markedsandel. Mesteparten av seien i dag går til institusjoner og kantiner.
Med større begrensninger i tilgangen på torsk de siste årene, kan sei bli et attraktivt alternativ. Men for å lykkes, kreves eksport av råvare med god kvalitet, og godt samarbeid med verdikjeden.
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
Norges Sjømatråd har til nå publisert en ukentlig tolloversikt som viser status over handelskvoter til EU. Disse ukeoversiktene vil fra og med fredag 02.02.2024 erstattes av vår nye kvoteoversikt.

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.
Norges sjømatråd sitt kontor i Tyskland er lokalisert i Berlin. Vår sjømatutsending i Tyskland er Christine Iversen.
Caffamacherreihe 5
D-20355 Hamburg
Tyskland
