Image alt text goes here

Storbritannia

Storbritannia er et av de største eksportmarkedene for norsk hvitfisk. Her finner du informasjon om vårt markedsarbeid i Storbritannia, blant annet om våre aktiviteter i 2025, den siste statistikken og mer.

Det britiske sjømatmarkedet

Storbritannia er et viktig marked for norsk sjømat, med et totalt sjømatkonsum estimert til 1,2 millioner tonn i 2024. Norges sjømatråd er representert i markedet av utsending Bjørn-Erik Stabell og markedsrådgiver Bojana Dos Santos.

Britene konsumerer i snitt 18 kg sjømat per person årlig – et relativt lavt nivå sammenlignet med andre land globalt. Landet er sterkt avhengig av import, og Norge er den største leverandøren av sjømat til Storbritannia. Blant de mest konsumerte artene finner vi torsk, reker, laks og hyse. 

Eksporten til Storbritannia utgjør rundt 5 prosent av den totale norske sjømateksporten, og markedet er særlig viktig for norsk torsk og hyse.

Norsk eksport av hvitfisk til Storbritannia 

Storbritannia er blant Norges største markeder for torsk, og det aller største for hyse.

Torsk: 
Det totale markedet for torsk var 203 000 tonn i 2024. Norge hadde en markedsandel på 18 prosent, bak Russland (33 %) og Island (24 %). Britene konsumerer i snitt nesten 3 kg torsk per person i året. 

Hyse: 
Totalmarkedet for hyse var 147 000 tonn i 2024. Norge hadde en markedsandel på 22 prosent, mens Island ledet med 33 prosent, etterfulgt av Storbritannias egenfangst på 26 %. Hysekonsumet er beregnet til 2,1 kg per person årlig. 

Økende priser på sjømat har ført til mer konkurranse fra billigere proteinkilder og arter, som Alaska pollock og sei – særlig i dagligvaresegmentet. 

Kvotereduksjoner, prisøkninger og geopolitiske utfordringer skaper motvind for norsk sjømat i Storbritannia. Sjømatrådets innsats fremover vil være rettet mot å opprettholde norsk hvitfisks posisjon, spesielt i dagligvaremarkedet, samtidig som restaurantsegmentet fortsatt prioriteres. 

En viktig del av arbeidet er målrettet opphavsmerking, med særlig fokus på det betalingsvillige segmentet av forbrukere. 

Markedsplaner for Storbritannia

Konferanser og seminar

Webinarer

Hans Frode Kielland Asmyhr

Webinarer

Vår utsending i Storbritannia presenterer utviklingen på hvitfisk. Webinaret varer i ca. 30 minutter, og starter kl. 13:00. 

Konferanser og seminar

Event venue Fishmongers Hall

Konferanser og seminar

London, UK

Join us for the annual Norway–UK Seafood Summit, where industry leaders, policymakers, and stakeholders come together to discuss the future of sustainable seafood trade between Norway and the UK. 

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Storbritannia

Siste rapporter og publikasjoner om det britiske markedet

Logg inn for å se innholdet

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Storbritannia

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

list-ansatte

Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

Kontakt oss

Norges sjømatråd opprettet sommeren 2013 fast kontor i London. Vår sjømatutsending i Storbritannia er Bjørn Erik Stabell. 

seafoodfromnorway.co.uk

Norwegian Seafood Council UK, 4th Floor, West End House, 11 Hills Place, London, W1F 7SE

+44 7387 628900