Border Target Operating Model (TOM) - frist for sertifikatkrav utsatt til 31. januar 2024.
Britiske myndigheter har nå publisert endelig versjon av Border Target Operating Model.
I dag 4. desember vil vi oppdatere sjømatrådet innsikt. Løsningen vil være nede mellom klokka 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempene dette medfører.

Storbritannia er et viktig marked for norsk sjømat, med et totalt sjømatkonsum estimert til 1,2 millioner tonn i 2024. Norges sjømatråd er representert i markedet av utsending Bjørn-Erik Stabell og markedsrådgiver Bojana Dos Santos.
Britene konsumerer i snitt 18 kg sjømat per person årlig – et relativt lavt nivå sammenlignet med andre land globalt. Landet er sterkt avhengig av import, og Norge er den største leverandøren av sjømat til Storbritannia. Blant de mest konsumerte artene finner vi torsk, reker, laks og hyse.
Eksporten til Storbritannia utgjør rundt 5 prosent av den totale norske sjømateksporten, og markedet er særlig viktig for norsk torsk og hyse.
Storbritannia er blant Norges største markeder for torsk, og det aller største for hyse.
Torsk:
Det totale markedet for torsk var 203 000 tonn i 2024. Norge hadde en markedsandel på 18 prosent, bak Russland (33 %) og Island (24 %). Britene konsumerer i snitt nesten 3 kg torsk per person i året.
Hyse:
Totalmarkedet for hyse var 147 000 tonn i 2024. Norge hadde en markedsandel på 22 prosent, mens Island ledet med 33 prosent, etterfulgt av Storbritannias egenfangst på 26 %. Hysekonsumet er beregnet til 2,1 kg per person årlig.
Økende priser på sjømat har ført til mer konkurranse fra billigere proteinkilder og arter, som Alaska pollock og sei – særlig i dagligvaresegmentet.
Kvotereduksjoner, prisøkninger og geopolitiske utfordringer skaper motvind for norsk sjømat i Storbritannia. Sjømatrådets innsats fremover vil være rettet mot å opprettholde norsk hvitfisks posisjon, spesielt i dagligvaremarkedet, samtidig som restaurantsegmentet fortsatt prioriteres.
En viktig del av arbeidet er målrettet opphavsmerking, med særlig fokus på det betalingsvillige segmentet av forbrukere.

Vår utsending i Storbritannia presenterer utviklingen på hvitfisk. Webinaret varer i ca. 30 minutter, og starter kl. 13:00.

Join us for the annual Norway–UK Seafood Summit, where industry leaders, policymakers, and stakeholders come together to discuss the future of sustainable seafood trade between Norway and the UK.
Britiske myndigheter har nå publisert endelig versjon av Border Target Operating Model.
Den britiske importmodellen (TOM) legger til grunn en risikobasert tilnærming. Sjømaten er nå blitt fordelt i de tre risikokategorier: lav, middels og høy risiko. Produkter fra akvakultur er vurdert til middels risiko. Produkter fra villfisk, med unntak av pelagiske arter, er vurdert til lav risiko. De nye kravene trer i kraft den 31. januar 2024.

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.
Norges sjømatråd opprettet sommeren 2013 fast kontor i London. Vår sjømatutsending i Storbritannia er Bjørn Erik Stabell.
Norwegian Seafood Council UK, 4th Floor, West End House, 11 Hills Place, London, W1F 7SE

