Norge og EU undertegnet avtale om tollfrie kvoter
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
I dag 4. desember vil vi oppdatere sjømatrådet innsikt. Løsningen vil være nede mellom klokka 17.00 og 19.00. Vi beklager ulempene dette medfører.

Spania er et viktig marked for norsk sjømat. Norges sjømatråd er representert lokalt i Madrid av utsending Tore Holvik og markedsrådgiver Maria Gonzalez.
Spanjolene spiser i snitt 40 kg sjømat i året per person – det fjerde høyeste i Europa. Likevel konkurrerer sjømat med kjøtt, som har mer enn dobbelt så høyt konsum. Spania er et av Norges viktigste konsummarkeder for laks. I tillegg jobber Sjømatrådet med markedsføring av saltfisk og fersk torsk.
Spania er et av Norges mest betydningsfulle laksemarkeder, med en eksportverdi på 8,1 mrd NOK i 2024. Det totale markedet for atlantisk laks var 124 000 tonn i 2024, og Norges markedsandel endte på 86 prosent.
Spanjolene spiser i snitt nesten 2,5 kg laks i året. Konsumet skjer hovedsakelig hjemme, og nesten 80 prosent av spanske husholdninger kjøpte laks minst én gang i løpet av fjoråret. Selv om sjømatkonsumet generelt har en nedadgående trend, øker konsumet av norsk laks.
Mange dagligvarekjeder øker andelen foredlede fiskeprodukter på bekostning av ferskvarediskene, for å møte moderne forbrukeres behov for bekvemmelighet og redusert matsvinn i butikken.
Norsk laks har høy kjennskap og preferanse blant spanske konsumenter. Sjømatrådet jobber aktivt for å vedlikeholde denne posisjonen. Når salget flyttes fra ferskvaredisk til foredlede produkter, må disse merkes tydelig, og markedsføringen tilpasses nye produktformater.
Totalmarkedet for torsk i Spania var 125 000 tonn i 2024. Norge hadde en markedsandel på 10 prosent, bak Russland (37 %), Island (27 %) og Færøyene (12 %). Norges posisjon er sterkest i ferskmarkedet, med en markedsandel på 87 prosent for fersk torsk – og hele 91 prosent i skreisesongen.
På samme måte som med laks, skjer mesteparten av konsumet hjemme. Skrei har imidlertid en noe høyere andel restaurantkonsum enn annen fersk torsk.
På grunn av Islands dominans på saltfisk, ligger Norges største muligheter i kategorien for fersk torsk. Med nedskalering av ferskvaredisker bør fokuset fremover være tydelig opphavsmerking og markedsføring av foredlede produkter.
Totalmarkedet for konvensjonell hvitfisk i Spania domineres av torsk. I 2024 var markedet på 28 tusen tonn, med saltfisk som det største produktet. Saltfiskmarkedet domineres av Island og Færøyene, mens Norge hadde en markedsandel på 6 prosent.
Selv om konsumet av saltfisk har hatt en negativ trend over tid, er det fortsatt et produkt med høyt konsum. Markedet for ferdigpakkede, utvannede produkter har vokst i takt med endrede forbrukerpreferanser.
Til tross for Islands sterke posisjon, har norsk saltfisk god kjennskap blant spanske konsumenter. Innsatsen bør rettes mot tydelig opphavsmerking i områder med høyt konsum.
I følge ny avtale skal EU åpne 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat
Norges Sjømatråd har til nå publisert en ukentlig tolloversikt som viser status over handelskvoter til EU. Disse ukeoversiktene vil fra og med fredag 02.02.2024 erstattes av vår nye kvoteoversikt.

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.
Norges sjømatråd sitt kontor i Spania er lokalisert i Madrid. Vår sjømatutsending i Spania er Tore Holvik.
Vår nettside for spanske forbrukere er Mardenoruega.es
Consejo de Productos del mar de Noruega
Real Embajada de Noruega
Torre Europa
Pº de la Castellana, 95, planta 13, módulo A
28046 Madrid

