Image alt text goes here

Norsk sjømateksport til Spania

Spania er et stort eksportmarked for norsk sjømat. Her kan du lese mer om hvordan vi arbeider i det spanske sjømatmarkedet, og informasjon om sjømatkonsum i Spania. Du finner blant annet årets markedsplaner, den siste eksportstatistikken og nyheter fra markedet.

Det spanske sjømatmarkedet

Spania er et viktig marked for norsk sjømat. Norges sjømatråd er representert lokalt i Madrid av utsending Tore Holvik og markedsrådgiver Maria Gonzalez.

Spanjolene spiser i snitt 40 kg sjømat i året per person – det fjerde høyeste i Europa. Likevel konkurrerer sjømat med kjøtt, som har mer enn dobbelt så høyt konsum. Spania er et av Norges viktigste konsummarkeder for laks. I tillegg jobber Sjømatrådet med markedsføring av saltfisk og fersk torsk.

Norsk lakseeksport til Spania

Spania er et av Norges mest betydningsfulle laksemarkeder, med en eksportverdi på 8,1 mrd NOK i 2024. Det totale markedet for atlantisk laks var 124 000 tonn i 2024, og Norges markedsandel endte på 86 prosent.

Spanjolene spiser i snitt nesten 2,5 kg laks i året. Konsumet skjer hovedsakelig hjemme, og nesten 80 prosent av spanske husholdninger kjøpte laks minst én gang i løpet av fjoråret. Selv om sjømatkonsumet generelt har en nedadgående trend, øker konsumet av norsk laks.

Mange dagligvarekjeder øker andelen foredlede fiskeprodukter på bekostning av ferskvarediskene, for å møte moderne forbrukeres behov for bekvemmelighet og redusert matsvinn i butikken.

Norsk laks har høy kjennskap og preferanse blant spanske konsumenter. Sjømatrådet jobber aktivt for å vedlikeholde denne posisjonen. Når salget flyttes fra ferskvaredisk til foredlede produkter, må disse merkes tydelig, og markedsføringen tilpasses nye produktformater.

Norsk eksport av hvitfisk til Spania

Totalmarkedet for torsk i Spania var 125 000 tonn i 2024. Norge hadde en markedsandel på 10 prosent, bak Russland (37 %), Island (27 %) og Færøyene (12 %). Norges posisjon er sterkest i ferskmarkedet, med en markedsandel på 87 prosent for fersk torsk – og hele 91 prosent i skreisesongen.

På samme måte som med laks, skjer mesteparten av konsumet hjemme. Skrei har imidlertid en noe høyere andel restaurantkonsum enn annen fersk torsk.

På grunn av Islands dominans på saltfisk, ligger Norges største muligheter i kategorien for fersk torsk. Med nedskalering av ferskvaredisker bør fokuset fremover være tydelig opphavsmerking og markedsføring av foredlede produkter.

Totalmarkedet for konvensjonell hvitfisk i Spania domineres av torsk. I 2024 var markedet på 28 tusen tonn, med saltfisk som det største produktet. Saltfiskmarkedet domineres av Island og Færøyene, mens Norge hadde en markedsandel på 6 prosent.

Selv om konsumet av saltfisk har hatt en negativ trend over tid, er det fortsatt et produkt med høyt konsum. Markedet for ferdigpakkede, utvannede produkter har vokst i takt med endrede forbrukerpreferanser.

Til tross for Islands sterke posisjon, har norsk saltfisk god kjennskap blant spanske konsumenter. Innsatsen bør rettes mot tydelig opphavsmerking i områder med høyt konsum.

Markedsplaner for Spania

Konferanser og seminar

Ingen innhold å vise. Noe innhold krever innlogging.

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Spania

Siste rapporter og publikasjoner om det spanske markedet

Logg inn for å se innholdet

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Spania

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

list-ansatte

Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

Kontakt oss

Norges sjømatråd sitt kontor i Spania er lokalisert i Madrid. Vår sjømatutsending i Spania er Tore Holvik.

 

Vår nettside for spanske forbrukere er Mardenoruega.es  

Consejo de Productos del mar de Noruega

Real Embajada de Noruega

Torre Europa

Pº de la Castellana, 95, planta 13, módulo A

28046 Madrid

+34 669 498 560