Nedenfor har vi forsøkt å svare på de vanligste spørsmålene vi får om Kvalitetsmerket Skrei.
Hva er de viktigste endringene i gjeldende standarden fra forrige standard?
- Det er gjort endringer i enkelte termer og definisjoner.
- Krav til kjøling og kjernetemperaturer er endret. Råstoff fra ferske filetprodukter skal kjøles til under 2 ºC før filetering, og filetproduktene skal kjøles til under 2 ºC før utsendelse fra produksjonsanlegget.
- Det er gitt nye krav til temperatur og holdbarhet for rogn, lever, kjake og tunge.
- Kasser med skrei skal merkes i henhold til NS-EN 17099, og ikke i henhold til NS 9405. NS 9405 er trukket tilbake.
- Salgordrekrav før pakking er fjernet.
- Endring av tidskrav på 24 timer før filetproduksjon.
Hvor finner jeg standarden og hva heter den?
- Den kjøpes og lastes ned på Standard Norge sine nettsider. Søk på Skrei i søkefeltet på nettsiden https://www.standard.no/. Den aktuelle standarden heter NS 9406:2022.
Jeg har en lisens for å pakke og eller eksportere kvalitetsmerket skrei, er den fortsatt gyldig til neste år?
- Har du søkt og fått innvilget lisens er den fortsatt gyldig.
Når kan jeg søke og hvor gjør jeg det?
- Du kan søke året rundt, frem mot, og gjennom, skreisesong. Selve søknaden gjøres elektronisk på https://seafood.no/skrei/.
Må jeg søke om ny lisens hvert år?
- Nei, ikke som norsk aktør. Hvis du først har en gyldig lisens, er den gyldig så lenge det ikke oppstår misbruk av og/eller regelbrudd på lisensavtalen.
Koster det noe å søke om lisens?
- Nei, det koster ingenting, men selve standarden for skrei må kjøpes fra Standard Norge sine nettsider. Merkene som skal brukes til å merke fisk og kasser må kjøpes.
Hvor får jeg tak i merkene som jeg skal merke fisken og kassene med?
- Arrow-tag, ovalt merke og klistremerker, bestilles som vanlig til kostpris gjennom vårt lager. I 2025 har vi skiftet lager og innført et nytt bestillingssystem som vil tre i kraft fra sesongen 2026. Nytt av året er at hver enkelt aktør med lisens må logge seg på vår webbutikk for å bestille skrei- materiell. Innloggingsdetaljer til de som har lisens vil bli sendt ut på e-post. Link til webbutikken finner du her
Har du spørsmål rundt dette, ta kontakt med Sjømatrådet
Endringer i skreimerkeordningen fra 2026.
- Fra sesongen 2026 har Sjømatrådet besluttet å fjerne årstall på arrow tags, ovale merker og stickers. Etter tre års evaluering ser vi dessverre at en ordning med to års varighet på merker, har ført til unødvendig mye byråkrati og økonomisk risiko.
Jeg har skreimerker som har årstall på seg, kan de brukes?
- Merker med årstall 24/25 som ligger på lager hos den enkelte produsent, kan med dispensasjon brukes i 2026. Søknad om dispensasjon sendes til Sara Møllebakken
- Merker med årstall 23/24 kan byttes inn kostnadsfritt så lenge lageret rekker.
Vil ordningen med årstall på tags videreføres?
- Nei, sesongen 2025 er siste året vi opprettholder ordningen med årstall på tags. Ordningen ble innført som et forsøk på å redusere misbruk, men erfaring og tilbakemelding fra næringen, tilsier at ordningen blir unødvendig byråkratisk. Vi går derfor tilbake til tags uten årstall fra 2026.
- Ovale merker er allerede tilgjengelig uten årstall.
Hvor finner jeg mer info om dette?
- Du finner mer info om standarden, lisenser og annen info på seafood.no.

