Det stilles egne krav til import av matvarer til India. Blandt annet stiller regelverket krav til "holdbarhetsbalanse", merking og helsesertifikater.

Listeføring

India har innført krav om listeføring av produsenter som skal eksportere matvarer til India. Krav om listeføring hos FSSAI ble gjeldende fra 1. september 2024. For interesse for å bli listeført til India kan Mattilsynet kontaktes. Allerede godkjente virksomheter kan finnes på FSSAI sine nettsider.

Designerte innførselssteder

I 2023 satte FSSAI et krav som fastsetter 79 bestemte innførselssteder (ports of entry) for import av visse høyrisiko-matvarer. Fisk og fiskeprodukter er kategorisert innenfor denne kategorien noe som betyr at slike produkter må innføres på inførselsteder som er på listen til FSSAI. Listen over designerte innførselssteder finnes her.

Testing ved import

Ved import kan varer bli utvalgt til testing. Dette skal i følge FSSAI gjøres basert på et risikobasert regime.  Ved import av sjømat til India utfører FSSAI laboratorietester for mikrobiologiske og kjemiske parametere. Testing omfatter blant annet patogener, total kimtall, tungmetaller, miljøgifter og antibiotika-/legemiddelrester.

For produkter med svært kort holdbarhet (<7 dager) har FSSAI en ordning med midlertidig klarering slik at varen kan distribueres/lagerføres før testresultat foreligger.

Holdbarhetsbalanse

Ved import av matvarer krever regelverket i india at matprodukter innehar en holdbarhetsbalanse på 60% eller 3 månder igjen av resholdbarhet igjen på importtidspunktet.

Merking av matvarer

Merking av importerte varer skal som et utgangspunkt inkludere varenavn, liste over ingredienser, næringsinnhold, mengde, varenummer og tilsetningsstoffer. Videre skal produksjonsdato og best før-dato inkluderes.  

For å tydeliggjøre om produktet er vegetarvennlig eller ikke, stilles det krav om at vegetarvennlig mat merkes med grønt merke med sirkel, mens mat som ikke er vegetarvennlig merkes med brunt merke som innehar en trekant.

For importerte varer er det også bestemmelser om at informasjon om opprinnelsesland og importør inkluderes i merkingen, herunder importørs registreringsnummer og FSSAI-logo.

FSSAI-logo kan enten trykkes i sort eller rødt. Merkingen skal være på engelsk eller Hindi og som et utgangspunkt være endelig før tollklarering.

Det finnes dispensasjon for å sette på denne merkingen på tollager ved mottak i form av en ikke avtakbar påklistret ettikett. 

Da det kan forekomme ulike krav til varemerking, er anbefalingen at eksportører avklarer gjeldende forhold for sin produkter med importør.

Produktkrav

Kaldrøkte produkter har krav om røyking ved en temperatur på 17°C til 30°C i minimum 7 timer.

Helsesertifikater 

For eksport av fisk og fiskevarer til India er det også krav til helsesertifikater. Blant annet stilles det krav om at akvakultur ikke skal komme fra en produksjonsenhet hvor det finnes kliniske sykdomstegn eller som er pålagt utslaktet på grunn av sykdom. Videre skal produktene være fri for patogener som fører til OIE listet sykdommer relevant for artene. Les mer om dette på Mattilsynets sider



Referanser: Food Safety and Standards (Import) Regulation (2017), Food Safety and Standards (Packaging) Regulation (2018) og Food Safety and Standards (Labelling and Display) Regulations, 2020.