EU-kommisjonen har vedtatt endringer i forordning (EC) nr. 2073/2005, som skjerper kravene til forekomst av Listeria monocytogenes i spiseklare matvarer. Den reviderte forordningen ble vedtatt 11. desember 2024, og vil gjelde fra 1. juli 2026.
Endret grenseverdi
Grenseverdien for Listeria monocytogenes i spiseklare produkter er justert. For matvarer som kan gi vekstvilkår for bakterien, må produsenten nå kunne dokumentere at nivået holder seg under 100 cfu/g gjennom hele holdbarhetstiden. Dersom dette ikke kan dokumenteres overfor myndighetene, skal Listeria ikke være påvisbar i en prøve på 25 gram.
Utvidet ansvar for produsentene
Tidligere var kravet at produktene ikke skulle være kontaminert når de forlot produsentens kontroll. Nå er ansvaret utvidet til å gjelde hele produktets holdbarhet. Dersom Listeria påvises og produsenten ikke kan dokumentere vekstforholdene, skal produktet trekkes tilbake – også ved lave nivåer av bakterien.
Dokumenterere vekst ved påvisning - belastningsstudier
Kommisjonen ønsker at virksomhetene skal gjennomføre belastningsstudier for å kunne dokumentere vekstforholdene til Listeria. Denne dokumentasjonen skal kunne legges fram for myndighetene ved påvisning.
Den offisielle lovteksten til endringen er tilgjengelig på EUR-Lex. Tiltaket kommer som følge av en økning i antall tilfeller av listeriose i EU.




