Norske eksportører av oppdrettsfisk til USA må være oppmerksomme på kravene til merking når fisken er fôret med fargefremmende tilsettnigner som astaxantin.

I henhold til amerikansk lovgivning skal dette fremgå tydelig for forbrukeren gjennom merkingen på produktet eller ved salgsstedet. Kravet gjelder også for andre for andre fôrtilsetninger som påvirker farge i fiskekjøtt. Bruken av slike stoffer er regulert som “color additives” i amerikansk regelverk.

Regelverkskrav

Bruken av merking av tilsettninger av astaxantin og canthaxantin i laksefôr er regulert i henhold til følgende amerikanske regelverk:

21 CFR §73.35 og §73.37 – spesifiserer godkjenning av fargestoffer i fôr
21 CFR §101.22 – regulerer merking av matvarer som inneholder farge
Federal Food, Drug, and Cosmetic Act §403(k) – om krav til informasjon ved bruk av fargestoffer.

Dersom fôret har slike tilsettninger, skal dette fremgå på produktetetikett gjennom uttrykk som:

“Color added”
“Artificial color added”
“Artificially colored”

Dette gjelder både for ferdigpakkede produkter og løs fisk solgt over disk, samt produkter hvor laks inngår som en ingrediens.