Har du vært i England uten å spise Fish and Chips, så har du ikke vært i England! Denne retten er så erkebritisk, at det er en del av det du er nødt til å oppleve før du drar hjem igjen. Men Fish and Chips og smaken av England kan du også fint skape på ditt eget kjøkken. Her kan du lese mer om den ikoniske retten, og hvordan den tilberedes. 

Fish and Chips er britisk snaddermat

Det er en grunn til at britene spiser rundt 170 millioner måltider med Fish and Chips i året – det er rett og slett snaddermat som passer like godt sommer som vinter.

Det finnes ferdiglagde, frosne pakker med Fish and Chips i butikkene, men du kan også enkelt lage retten på kjøkkenet ditt med en skikkelig god hjemmelaget tartarsaus til. 

En rett som kan tilberedes på mange måter

Som med alle andre engelske matretter kan forskjellene variere i det uendelige. Hvilken type olje, hvilken type potet, hvilken sort fisk og hva slags friteringsrøre – dette er variabler som vil påvirke hvor smakfull din Fish and Chips blir. Tartarsaus og grønne erter er det vanligste tilbehøret i tillegg til ketchup og eddik. Frityrrører kan også inneholde øl.

Over en fjerdedel av Fish and Chips-måltidene i Storbritannia blir lagd på fisk fra Norge. Dette er i hovedsak hyse (kolje) eller torsk.  

I denne videoen kan du se hvordan kokk Gunnar Hvarnes tilbereder Fish and Chips: 

Se alle oppskrifter for Fish and Chips på godfisk.no her!

Visste du dette om Fish and Chips?

  • Retten er ansett som Storbritannias nasjonalrett.
  • Hver fjerde hvitfisk og hver tiende potet i hele Storbritannia spises som Fish and Chips.
  • Storbritannia er verdens største eksportmarked for hyse, og Norges viktigste hysemarked. 40 prosent av all hyse som konsumeres i Storbritannia kommer fra Norge.
  • Hyse er spesielt populært i Nord-England.
  • Hyse (eller kolje) har en fast konsistens og kjøttet er nokså grovt, dette gjør at den egner seg godt i Fish and Chips og fiskekaker.
  • Hyse og torsk er rike på proteiner, B12, selen, jod og D-vitamin.
  • Historien bak Fish and Chips i England strekker seg tilbake til 1800-tallet, da britene for alvor begynte med trålfiske i Nordsjøen. Det er litt usikkert hvordan denne retten med kombinasjon av fisk og potet oppsto, men man antar at det var franskmenn som introduserte friterte poteter.
  • I tillegg til i England, er retten også populær i Australia, Canada og New Zealand.
  • Charles Dickens nevner et «fried fish warehouse» i «Oliver Twist», allerede i 1838.
  • Den første «Fish and Chips-shoppen» som man helt sikkert vet eksisterte, ble åpnet i London i 1860 av en mann ved navn Joseph Malin.
  • At retten var en av de få varene som ikke ble rasjonert under andre verdenskrig, sier mye om hvilken rolle Fish and Chips har spilt i Storbritannia opp gjennom tidene.
  • Det arrangeres en årlig nasjonal konkurranse for å kåre den beste Fish and Chipsen.
  • Det finnes rundt 10 000 Fish and Chips-shops i Storbritannia. De kalles «chippers».

Vil du lese mer? "Derfor er Fish and Chips en bærebjelke i hvitfiskmarkedet"